INLOGGEN

Hoe kan je stressvrij leven? Zo creƫerde deze stresskip een zee van rust

Jan 23, 2025
stressvrij leven hoe doe je dat

Je kent het wel, je rent de hele dag van hot-naar-her en terug. Je jongleert werk, relatie (al dan niet met kinderen), boodschappen, sport, vrienden en weet ik veel wat nog meer als een volleerd circusartiest.

En ’s avonds zit je uitgeblust op de bank. Blij om even te “zappen’. Want de tijd voor jezelf is verworden tot dat: “Niks doen en proberen op adem te komen”. En slaap? Zullen we het daar maar niet over hebben. Over hoe je ligt te piekeren in bed en worstelt om überhaupt in slaap te komen. Hopend dat je zult dromen over die kop koffie als ontbijt, omdat die jou weer de dag door moet gaan helpen? 


Dan lijk je een beetje op de stresskip/stresshaan die ik was, ook wel bekend als de “ikke” van 10 jaar geleden. Stressvrij leven kwam in mijn woordenboek niet voor. Maar als ik van een stresshaan kan veranderen in een oceaan-van-rust-haan, dan kan jij dat ook. En als je daar wat hulp bij nodig hebt. Blijf dan vooral lezen. 

Hoe ik zin vond in het zoeken naar onzin

Zoals ik zei, dit gedeelte van mijn reis in persoonlijke ontwikkeling begon zo’n 10 jaar geleden. Maar niet zoals je misschien zou verwachten. Ik had namelijk al zoveel gehoord over ‘Mindfulness’ en stiekem vond ik het maar gewauwel. En ik besloot dan ook op onderzoek uit te gaan om dat inderdaad bevestigd te krijgen, dat het onzin was. Maar ‘mevrouw ironie’ had andere plannen met mij…

 

Luister ook eens deze podcastaflevering:
Is een stressvrij leven mogelijk? Jazeker!

 

Van fluffige onzin naar pure waarde

Oh wat was ik in mijn nopjes toen ik het ene na het andere ‘fluff’-boek over mindfulness op mijn zoektocht tegenkwam. Mijn (toen nog veel te grote) ego ging zijn gelijk halen, het was onzin.

Totdat…

Totdat ik de link legde met het boeddhisme. Daar was ik me al enige tijd in aan het verdiepen en zonder het precies te kunnen duiden zag ik ineens de overeenkomsten. En als je ook maar enig beeld hebt bij hoe boeddhistische monniken werken aan hun bewustzijn, dan begrijp je dat bij mij de twijfel toesloeg. Zou het dan toch?

 

Mijn (toen nog veel te grote) ego ging zijn gelijk halen, het was onzin. Totdat ik de link legde met het boeddhisme.



En ja, het zou. Want ik leerde de diepere fundamenten van mindfulness kennen. En nu, nu we 10 jaar en ontelbare uren van studie en beoefening verder zijn, kan ik je vertellen wat mindfulness is, hoe het ook jouw stressniveau drastisch kan verlagen en met welke 5 stappen jij kan beginnen. Ik beloof je, geen gewauwel, maar concrete manieren om direct resultaat mee te behalen. De bonus: bespaar jezelf 10 jaar studie en experimenteren. Dat heb ik namelijk al voor je gedaan.

(Maar als je toch nieuwsgierig bent, dan adviseer ik je om voor de moderne variant gericht op stressmanagement te beginnen bij Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction. Zoek je een meer traditionele zienswijze die dieper op jouw persoonlijke zelfontdekking inzoomt? Duik dan het (zen)boeddhisme in).

 

Wat is Mindfulness en helpt het jou bij stress?

Ik houd het kort, want ik weet dat jij naar die 5 stappen toe wilt. Dus ik ga met enige hinkstapsprongen door ‘wat’ mindfulness is en ‘waarom’ het helpt tegen stress.

Feitelijk is mindfulness niets meer en niets minder dan de kunst om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu, bewust (mindful) van wat je doet en wat er om je heen gebeurt. Zonder dat jij je laat afleiden door gedachten over het verleden of de toekomst. Dus zonder afgeleid te zijn door wat er is gebeurd, of wat je nog ‘moet’ gaan doen. En daar liggen drie principes aan ten rondslag:

  1. Het richten van je aandacht: Het bewust zijn van je lijf, adem en omgeving.
  2. Het niet-oordelen: Je gedachten en emoties enkel observeren zonder waardeoordeel.
    (Hier ligt ook een directe link met zen-meditatie)
  3. Het accepteren: Het accepteren van een situatie zonder deze te willen veranderen.

 

De 3 pijlers van mindfulness: het richten van je aandacht, niet-oordelen, acceptatie

 

En waar zijn die drie principes dan goed voor?

Nou ik kan je vertellen dat die 3 principes je helpen om jouw stress drastisch te verminderen. En ook hier beperk ik me even tot drie voorbeelden:

  1. Je leeft niet langer op de automatische piloot. Juist door de gerichte aandacht schakel je de automatische piloot uit. En dat voel je intuïtief al bij het lezen van deze zin, want ‘gericht’ en ‘automatische piloot’ gaan niet samen. Je wordt dus meer bewust.
  2. Je emoties komen in balans. De technische uitleg is dat het stresscentrum van je hersenen (de amygdala) tot rust komt en je prefrontale cortex (je cognitieve hersenfunctie) wordt versterkt. Oftewel in gewone mensentaal: mindfulness helpt je bij het reguleren en beheersen van je emoties (ook lekker).
  3. Je gaat fysiek ontspannen. Simpelweg omdat alle mindfulness oefeningen gericht zijn op het verlagen van jouw stresshormoon (jouw cortisolniveau). En als je daar meer over wil weten verwijs ik je weer naar Jon Kabat-Zinn, zijn wetenschappelijke basis als hoogleraar moleculaire biologie, is daar net iets meer voor geschikt dan de mijne).

 

Minder stress, meer bewustzijn, 5 praktische stappen die jij kunt zetten

En dan zijn we er eindelijk. 5 stappen die jij kunt zetten om te beginnen aan een minder stressvol leven. Maar onthoud, het vergt oefening en actie (je zult aan de bak moeten wil je verschil merken). Maar ook al begin je maar met 1 stap, daarmee begint uiteindelijk elke reis!

Let op je ademhaling

Je adem is je (vaak onbenutte) superkracht. Begin gewoon eens door 3 keer per dag 2 minuten op je ademhaling te letten. Wees je bewust van je ademhaling en adem diep in door je neus, houd je adem vast en adem langzaam uit door je mond. Je zult merken dat je direct rustiger wordt en je meer bewust ben van het nu.

 

"Neem de tijd om langzaam te eten. Dat heeft zoveel voordelen: je wordt meer bewust, gaat minder eten en je spijsvertering knapt ervan op"

 

Eet bewust

Neem de tijd om langzaam te eten. En wees je bewust van wat je eet, proef elke hap en let op de smaak, de geur en hoe het voelt. Dit heeft zoveel voordelen. Je wordt meer bewust, je gaat minder eten en je spijsvertering knapt ervan op.

Wandel

Maak een korte wandeling en richt je aandacht op wat je voelt als je loopt, wat je ziet en wat je hoort. Oefen jezelf erin om bewust te worden van je omgeving. En je zult merken dat je als vanzelf gaat vertragen en je meer bewust en stressvrij gaat voelen.

Wees dankbaar

Neem elke dag (’s ochtends of ’s avonds) 5 minuten de tijd om 3 dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent. (Tip: door het op te schrijven werkt de oefening nog beter). Dankbaarheid is de snelste weg naar geluk en het brengt een gezonde dosis positiviteit in je leven - wat zorgt dat je minder stress ervaart en je rustiger voelt.

Kies een Mindful-routinemoment

We doen elke dag honderden dingen uit routine. Eten, tandenpoetsen, de vaatwasser inruimen, je kent genoeg voorbeelden. Kies één van jouw routines uit om die dagelijks met echt bewustzijn uit te voeren. Dus te letten op alles wat je ziet, voelt, hoort en ervaart wanneer je die routine doet. Het zorgt ervoor dat je jezelf elke dag één extra moment gunt om mindfulness te oefenen. En je weet: oefening baart kunst.

 

Is een leven zonder stress de moeite waard?

Neem van mij aan, de ikke die 10 jaar geleden een stresskip was die een bedrijf, vrienden, familie, sporten, boodschappen en al die andere ballen jonglerend in de lucht hield…

Het werkt en het is de moeite waard.

Gun jezelf die kans en dat geluk. Wees lief voor jezelf (Zelfliefde, ja dat wordt zeker een volgend blog…) Mindfulness is een hart-grondige eerste stap in je persoonlijke ontwikkeling. 

Heb je ook zin in een stressvrij leven en wil je precies weten hoe je dat voor elkaar krijgt? In onze online leeromgeving, Hartverwarmend, nemen we je stap voor stap mee. 

Zet vandaag nog die eerste stap!

 

SCHRIJF JE IN VOOR JE 2-WEKELIJKSE PORTIE INSPIRATIE

Net als jij, haten wij spam ook. We gaan dus zorgvuldig om met je gegevens.