Waarom jouw goede voornemens NU wel lukken!
Dec 16, 2024
Echt waar: 2025 wordt MIJN jaar! Ik ga vaker sporten, minder snoepen en ja, ik ga ook eindelijk die cursus volgen die ik al zo lang uitstel. (Uhuh...)
Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: goede voornemens maken. Zeg eens eerlijk: hoe vaak blijven die voornemens bij jou overeind? Stranden ze na 3 dagen, een week? Hoe zorg je er nou voor dat het dit jaar wél lukt? Met een paar praktische tips (en een flinke dosis zelfkennis) kom je een stuk verder.
Statistieken liegen er niet om – de meeste goede voornemens stranden al voordat de maand om is. Nou kan je jezelf natuurlijk prima voornemen om je niks voor te nemen. Dat lost het probleem ook op. Dan kan het in ieder geval niet mislukken.
Maar vaak vinden we de start van een nieuw jaar tóch een mooi moment om het (totaal) anders te gaan doen. Meer dit. Minder van dat. Helemaal geen <vul iets naar keuze in> meer.
Wat heb jij allemaal op je verlanglijstje staan wat anders mag in 2025? Als je dan toch iets wil veranderen, dan kan je maar beter zorgen dat het je ook lukt. Wel zo fijn! Daarom een aantal praktische tips.
1. Begin klein: de kracht van tiny habits
Grote veranderingen klinken geweldig (“Ik ga het vanaf nu TOTAAL anders aanpakken!” Herkenbaar?), maar vaak zijn ze overweldigend. Wat werkt wél? Klein beginnen. En met klein, bedoel ik ook echt klein.
Stel je wil gezonder leven. Begin dan niet meteen met zes keer per week naar de sportschool gaan, maar start met iets wat zo klein is dat je het bijna niet kúnt missen – bijvoorbeeld één push-up per dag of elke ochtend een glas water drinken.
Dit principe staat bekend als tiny habits: kleine gewoontes die makkelijk in je dagelijkse routine passen. Het mooie? Kleine acties hebben vaak een sneeuwbaleffect. Eén push-up leidt al snel tot een tweede, en voor je het weet is beweging een vast onderdeel van je dag.
❣ BONUSTIP 1
Voeg een tiny habit toe aan een routine die je toch al hebt. Dat maakt volhouden een stuk eenvoudiger. Zo poets ik (en jij hopelijk ook) toch al 2x per dag mijn tanden. Tegenwoordig doe ik ondertussen 10 squats.
❣ BONUSTIP 2
Focus op 1% beter worden, elke dag. Het lijkt weinig, maar over een jaar maakt dat een enorm verschil.
2. Ken je persoonlijke waarden
Veel goede voornemens mislukken omdat ze simpelweg niet bij je passen. Vaak kies je iets omdat je geïnspireerd bent door iets of iemand op Insta of op aanraden van een goede vriendin. (“Zou jij ook eens moeten proberen. Het werkt echt supergoed!”)
Alleen vergeet je dan iets heel belangrijks: checken of het aansluit bij wat jijzelf écht belangrijk vindt. Als je persoonlijke waarden haaks staan op je voornemen, wordt het onmogelijk om vol te houden.
Vraag jezelf af: Waarom wil ik dit? Waarom wil ik dit echt, uit de grond van mijn hart?
Wil je afvallen omdat je je lekkerder in je vel wilt voelen? Of doe je het omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten? Of om ergens bij te horen? Hoe beter je voornemen past bij jouw waarden, hoe makkelijker het wordt om gemotiveerd te blijven.
❣ BONUSTIP 3
Schrijf je drie belangrijkste waarden op en toets je goede voornemens daaraan. Als ze niet matchen, kun je beter een ander doel kiezen.
3. Maak het concreet en consistent
Een vage belofte als “ik wil fitter worden” klinkt goed, maar is natuurlijk gebakken lucht. Want wat betekent ‘fitter worden’ voor jou? Ga je twee keer per week wandelen? Een sport uitproberen? De marathon van New York lopen? Door je voornemen concreet te maken, wordt het behapbaar en meetbaar.
❣ BONUSTIP 4
Gebruik de ‘als-dan’-strategie: maak een plan dat je direct kunt toepassen. Bijvoorbeeld: “Als ik thuiskom van mijn werk, trek ik meteen mijn sportschoenen aan voor een wandeling van minimaal 30 minuten.” (En ja, ook als het pijpenstelen regent 😉)
Zelf hanteer ik deze strategie: “Zodra ik wakker word, sta ik binnen 5 minuten buiten voor een wandeling van minimaal 30 minuten.” Of ik dan altijd sta te juichen? Nee tuurlijk niet. Maar inmiddels is het zo’n gewoonte geworden en denk ik er niet meer over na. Door de consistentie is er simpelweg geen ruimte voor ruis of excuses.
4. Vier je successen (hoe klein ook!)
We hebben vaak de neiging om alleen de grote mijlpalen te vieren, maar juist de kleine stapjes verdienen aandacht. Elke keer dat jij je tiny habit uitvoert, zet je een stap dichter bij je doel. Niet dat er gelijk een fles champagne open moet, maar het kan al zo simpel zijn als heel bewust even stilstaan bij je prestatie. (“Wow, dat heb je toch maar mooi geflikt vandaag!”) En natuurlijk is jezelf belonen met iets kleins op zijn tijd hartstikke leuk! Een nieuwe sportoutfit. Een boek. Een kop thee met je favo koek.
❣ BONUSTIP 5
We fakkelen onszelf maar al te graag af als iets niet gelukt is. Positieve feedback, hoe klein ook, helpt je om nieuwe gewoontes sneller in je systeem te krijgen. Dus wees mild voor jezelf en vier alles wat goed gaat.
5. Blijf flexibel: het hoeft niet perfect
Goede voornemens gaan vaak mis omdat we denken dat we alles perfect moeten doen. Eén gemiste dag voelt al snel als een mislukking, en voordat je het weet geef je op. Maar verandering is geen rechte lijn. Je zult struikelen, en dat is oké.
Het belangrijkste is dat je doorgaat. Focus op de lange termijn en herinner jezelf eraan dat elke stap telt, ook als het soms even minder gaat.
Zelf heb ik de stelregel: “Perfect is saai.” Moet je eens voorstellen dat ALLES in je leven altijd zou lukken? Wat is dan nog de lol van het leven?
❣ BONUSTIP 6
Stel jezelf bij een terugval de vraag: “Wat kan ik hiervan leren?” Zie het niet als falen, maar als uitnodiging om te onderzoeken en verder te groeien.
Goede voornemens die werkelijkheid worden
Goede voornemens lukken pas echt als ze klein beginnen, passen bij wie je werkelijk bent, en flexibel genoeg zijn om vol te houden.
Dus: komend jaar geen grote, onrealistische doelen. Kies een tiny habit, maak het persoonlijk, en vier je successen. Zet elke dag één (figuurlijke) stap en je hebt er op 31 december 2025 driehonderdvijfenzestig (365) gezet.
❣❣ BONUSBONUSTIP
Stop met doelloos scrollen op social media en besteed elke dag 15 minuten aan je goede voornemen. Weet je hoeveel tijd je dan hebt geïnvesteerd aan het einde van het jaar in je goede voornemen? Dat zijn 5.475 minuten. Oftewel: 91,25 uur!!
Wil jij jezelf (nog) beter leren kennen zodat je ook daadwerkelijk aan de slag gaat met je goede voornemens? Kom dan bij Hartverwarmend. Je begint aan de meest geweldige reis die je ooit zult maken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap.
SCHRIJF JE IN VOOR JE 2-WEKELIJKSE PORTIE INSPIRATIE
Net als jij, haten wij spam ook. We gaan dus zorgvuldig om met je gegevens.