INLOGGEN

Dit vermoordt jouw droomleven: het gif van mindlessness

Mar 02, 2025
het gif van mindlessness

Ineens is het alweer vrijdag, terwijl je voor je gevoel maandag amper hebt meegemaakt. 's Avonds zit je op de bank met de telefoon in je hand, en denkt: "Wat heb ik vandaag eigenlijk gedaan?"

We leven allemaal in een wereld die continu aan staat. Voor je het weet, leef je op de automatische piloot. Geen drama, het overkomt ons allemaal. Maar soms… sluipt er iets binnen dat stiekem meer kapotmaakt dan je denkt.

Dagelijkse routines, technologische ontwikkelingen en een steeds groter wordende prestatiedruk duwen ons in een ratrace waar je op de automatische piloot aan meedoet. Je draait rond in een carrousel die jou meer en meer vervreemdt van jezelf, anderen en het moment. En daarin schuilt een gevaar.

Je bent je daardoor niet meer echt bewust van de dingen die je doet of de keuzes die je maakt. Social media helpen daar ook niet bij; ze zorgen ervoor dat we steeds oppervlakkiger met anderen verbinden. De prestatiedruk bezorgt jou meer en meer stress en de kans is groot dat je een steeds grotere leegte voelt in je leven. Het gevoel van vervulling en betekenis drijven steeds verder bij je weg.

 

Zennnnn

En dan kijk jij om je heen en ontkom je er tegenwoordig bijna niet meer aan. Je ziet het overal: mensen die de hele dag “Mindful” lopen te zijn. Die zo in verbinding staan met zichzelf dat ze de godganselijke dag ‘Zen’ en ‘Heppie-de-Peppie’ lijken. Die wel hun droomleven leven. Die doen waar ze blij van worden. Mensen waar jij - als je 100% eerlijk bent - stiekem jaloers op bent. Maar ja… jij hebt simpelweg niet de tijd en de luxe om je met zulke frivoliteiten bezig te houden. Jij bent druk en je moet door.

 

Ineens zie jij ze overal; mensen die de hele dag “Mindful” lopen te zijn. Die zo in verbinding staan met zichzelf dat ze de godganselijke dag ‘Zen’ en ‘Heppie-de-Peppie’ lijken. Die wel hun droomleven leven!



En BAM! Schot – Steek – Pijn – Dat is waar mindlessness jouw droomleven over de kling jaagt. Door dat setje aan overtuigingen dat jij met je meedraagt onbewust (mindless) te versterken. Door je te laten geloven dat jij dat - waar je ook naar verlangt - niet kan bereiken. Dat het niet voor jou is weggelegd. En daarom ga je door op de automatische piloot.

 

Mindlessness: leven op de automatische piloot. Het houdt jouw weg van je droomleven...

Wil je weten of die sluipmoordenaar, die met de precisie van een scherpschutter jouw dromen aan diggelen knalt, daadwerkelijk in jouw leven rondstruint?

Test jezelf met drie praktische vragen:

1) Hoe vaak ga je gedachteloos door?

Hoe vaak zit jij in de auto, kom je aan en besef je dat je niks van de rit hebt meegekregen? Hoe vaak kijk jij een serie of film en denk je na afloop: “Wat heb ik nu eigenlijk gekeken? Hoe vaak scrol jij op je telefoon en zijn de 20 minuten die je dacht te scrollen 2 uur geworden?

 

2) Hoe vaak praat je met iemand zonder echt te luisteren?

Je geeft af en toe een “ja” of een “nee”. Je knikt en lacht zo af en toe als je voelt dat het moet. Maar na afloop van het gesprek heb je geen idee meer. Jij was er niet bij en je hebt al helemaal geen idee meer van de details of van wat de ander voelde en wilde vertellen.

 

3) Je eet, maar weet je ook wat?

Bij de TV, of als je nog half op je telefoon zit, nog even snel je e-mail wegwerkt; je ‘schuift’ het eten naar binnen, maar hebt geen idee wat je gegeten of geproefd hebt. Ja, dat denk je wel, want je weet hoe die soep of dat gerecht hoort te smaken. Maar heb je het ook wel echt geproefd in dat moment of denk je het geproefd te hebben?

Herken je het bovenstaande? Dan draait jouw automatische piloot op volle toeren. En daarmee sluipt er onbewust meer gif in jouw leven dan je denkt.

 

Vijf voorbeelden hoe mindlessness jouw leven beïnvloedt

  1. Je hebt minder focus en bent minder productief
    Je bent sneller afgeleid, je maakt meer fouten en er komt minder werk uit je vingers, omdat je niet bewust in het moment aanwezig bent.

  2. Je neemt daadwerkelijk slechtere besluiten
    Je besluiten zijn meer impulsief en op basis van oude patronen, niet gebaseerd op wat het beste voor jou is.

  3. Je relaties hebben minder diepgang
    De verbinding met anderen blijft aan de oppervlakte, omdat je niet in het moment zelf bent en dus ook met de ander niet écht samen bent.

  4. Je voelt meer stress en bent emotioneel reactief
    Je reageert op de automatische piloot en daardoor veel meer in extremen, waardoor je meer stress ervaart. Je emotionele reactie is direct gekoppeld aan wat er om je heen gebeurt en is reactief, in plaats van dat je vanuit kalmte eerst naar een situatie kijkt.

  5. Je hebt een lager probleemoplossend vermogen
    Je voelt je overweldigd wanneer een probleem of een moeilijke situatie zich voordoet. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer, wat op zijn beurt weer tot meer stress gaat leiden.

Geen zorgen! Want het is niet zo dat wanneer je dit rijtje leest je direct als een malle met mindfulness aan de slag moet. Er zit een volgorde in de dingen en een verraderlijkheid in de vertaling van de woorden.

 

De belangrijkste lessen om te leren

Het begint eerst met bewust worden dat je onbewust leeft. Of om in de termen te blijven; je moet mindful worden dan je mindless bent.

Mindfulness (opmerkzaamheid) is vervolgens de stap om met oefeningen, bijvoorbeeld meditaties en ademhaling, te leren om meer en meer bewust in het moment zelf te leven.

Vind je dit soort dingen nog steeds best ‘groots’? Goed nieuws! Je kan ook prima klein beginnen met het oefenen om bewust te zijn. Door simpelweg vaker stil te gaan staan bij wat je echt nodig hebt en voelt. Door te oefenen om tijd te nemen om echt naar mensen te luisteren. Door bewuster te genieten van kleine momenten, van je successen, maar ook bij dat wat mislukt.

 

Sta simpelweg vaker stil bij wat jij echt nodig hebt en wat je voelt. Geniet van kleine momenten, successen én bij wat mislukt. 



Door te erkennen dat je onbewust leeft, zet je de deur naar meer bewust in het leven staan wagenwijd open. En door te oefenen, ga je het gif van mindlessness meer en meer uit je systeem krijgen. Het beoefenen van mindfulness kan dan een volgende stap zijn om echt door die deur heen te stappen op weg naar jouw droomleven.

Maar alles begint bij het begin: eerst bewustzijn en daarna bewust-zijn.

Zin om hiermee laagdrempelig aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor Hartverwarmend.

 

SCHRIJF JE IN VOOR JE 2-WEKELIJKSE PORTIE INSPIRATIE

Net als jij, haten wij spam ook. We gaan dus zorgvuldig om met je gegevens.