Weet je het nog, jouw eerste keer?
Nov 19, 2024
Weet je het nog..? Die eerste keer dat je de sportschool inliep? Of die eerste keer dat je het voetbalveld of de tennisbaan opstapte? Of misschien was het voor jou wel zo dat je jouw hardloopschoenen aantrok en helemaal verknocht was.
Maar in alle gevallen was er een eerste keer. En er was een reden om het te doen. Misschien begon je heel jong en vonden je ouders (terecht) dat sport, spel en bewegen goed voor je waren. Misschien pakte je een sport weer op latere leeftijd op, omdat je wilde zorgen voor je lijf.
Allemaal 100% goede redenen om aan de slag te gaan met je lichaam én iets dat je vooral moet blijven doen. Het onderhoud van je lichaam is een groot goed.
Onderhoud niet alleen je lijf
Maar sta je er weleens bij stil dat jouw hoofd en geest ook onderhoud nodig hebben en getraind kunnen worden? En dat juist dát ook enorm veel voordelen heeft? Zeker wanneer je weet dat emoties en jouw reacties zich manifesteren in jouw lichaam, of je dat nu wilt of niet.
We kennen allemaal de gevleugelde uitspraak: "Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest." Maar andersom geldt dat ook. "Een gezonde geest, zorgt ook voor een gezond lichaam." Met sporten en het verzorgen van je lijf alleen ondervang je niet al het onderhoud dat je hoofd nodig heeft.
Wellicht herken je het volgende scenario:
Je voelt spanning in je lijf wanneer je thuiskomt na het werk. Het was namelijk nogal stressvol vandaag én misschien heb je wel net iets vaker “ja” tegen dingen gezegd dan goed voor je was. Of misschien heeft die ene collega net een paar te flauwe grappen gemaakt die jou raakten, maar waarvan je niets hebt gezegd.
Pleisters plakken
De kortstondige remedie (het zogeheten pleister-plakken) is om even lekker te gaan sporten. Je hoofd leegmaken en daarna weer fijn samen met je gezin, of met vrienden van de avond genieten. Maar toch merk je dat je nog steeds prikkelbaar of misschien wel gewoon wat afwezig bent. De gebeurtenissen van de dag houden je bezig. En misschien niet zozeer de gebeurtenissen zelf, maar hoe jij erop reageerde en wat je wel, maar ook wat je niet hebt gezegd.
De gebeurtenissen van de dag houden je bezig. En misschien niet zozeer de gebeurtenissen zelf, maar hoe jij erop reageerde en wat je wel, maar ook wat je niet hebt gezegd.
Wat nog steeds in jouw hoofd rondzingt zijn de emoties van die dag die nog een plekje moeten krijgen. En ja, je kan je schouders ophalen en ze wegstoppen, maar jij weet net zo goed als ik dat dat altijd een keer terug op je bordje komt. Wegstoppen en negeren, is net zozeer als “het van je af sporten” een pleister-plak remedie.
Maar het onderzoeken van jouw emoties, jouw reacties en datgene wat jou dat stressvolle gevoel bezorgde is niet altijd makkelijk. Sterker nog, het kan zo ongemakkelijk zijn dat we maar liever ervoor kiezen om het juist weg te stoppen, tegen beter weten in, maar toch.
3 tips om je emoties en reacties te leren begrijpen
Dat laatste komt vaak omdat we simpelweg niet weten waar we moeten beginnen wanneer we onze emoties en reacties willen leren begrijpen. En daarbij, laten we eerlijk zijn, het klinkt nogal ‘zweverig’ om in verbinding te komen met jezelf en jouw emoties en reacties…
Sta dan eens stil bij de volgende 3 tips:
- Elke topsporter werkt aan zijn mentale gezondheid.
Denk je topsporters alleen aan hun mentale gezondheid werken om te leren omgaan met druk en wedstrijdspanning? Dan heb je maar deels gelijk. Zij doen dat namelijk ook om zo evenwichtig mogelijk door hun dagdagelijkse beslommeringen heen te komen. Dat wat wij ‘focus’ noemen bij sporters, behalen zij alleen wanneer hun emoties en reacties in balans zijn, zodat niets ze afleidt van hun doel. Niks ‘zweverigs’ aan dus.
Tip 1: Werk aan het in verbinding komen met jezelf en sta sterker in je sporten, je leven, je relaties, je werk, in alles.
- Alles begint bij het begin.
Toen jij voor het eerst die sportschool binnenstapte, werkte je niet meteen een super intensief programma af. En in jouw eerste tenniswedstrijd sloeg jij niet in de eerste game meteen 4 vlammende aces. En nee, ook de voetballers onder ons speelde niet op dag 1 de wedstrijd van hun leven. Alles vraagt oefening en tijd. Dus ook wanneer jij aan de slag wilt met het onderhouden van je emoties en reacties en met de verbinding met jezelf. Spoiler-alert: dat gaat ook gepaard met vallen en opstaan.
Tip 2: Laat je niet te snel uit het veld slaan. Bij alles hoort vallen en opstaan. Maar begin rustig, net als toen je die eerste keer ging sporten.
- Duizend mensen, duizend wensen
Terug weer naar de sport. Daar heb jij talloze keuzes gemaakt voordat je vond wat bij jou paste. Misschien wist je direct al dat je wilde voetballen, maar welke positie paste het beste bij jou; spits, middenvelder of toch keeper? De hardloper onder ons; de sprint, de middellange afstand, of toch liever de marathon? En wat te denken van alle mogelijke variaties die de sportschool biedt?
Ook het werken aan jezelf, aan je emoties en aan jouw reacties kent talloze mogelijkheden. Er is geen generieke aanpak voor iedereen. Jouw hoofd en geest zijn net zo uniek als elke sporter dat is. Het is dus een kwestie van beginnen en experimenteren. Wat past bij mij? Waar voel ik mij goed bij? Wat helpt mij vooruit?
Tip 3: Onderzoek wat bij jou past. Er zijn net zoveel manieren om met jezelf in verbinding te komen als er sporten zijn. Gun jezelf te experimenteren.
Bonustip:
Je investeert misschien wel maandelijks in je lijf door een abonnement op de sportschool. Zou het niet lekker zijn als dat ook gaat gelden voor jouw hoofd?
Bedenk dan dat je voor de prijs van één maand sportschool, een heel jaar lang kan werken aan de verbinding met jezelf met onze community en online leeromgeving Hartverwarmend. Met elke week een nieuw programma, dat je rustig kan opbouwen met 30 minuten per week en uitbouwen tot één uur per dag. Zo ga je niet alleen de manier, maar ook de intensiteit vinden die voor jou passend is. En ik beloof je, je gaat er zoveel sterker van worden!
SCHRIJF JE IN VOOR JE 2-WEKELIJKSE PORTIE INSPIRATIE
Net als jij, haten wij spam ook. We gaan dus zorgvuldig om met je gegevens.